vrijdag 7 november 2008

Nederlandse journaliste Joanie de Rijcke weer vrij in Afghanistan

De Nederlandse verslaggeefster Joanie de Rijcke (43) die zaterdag door de “Taliban” werd ontvoerd is weer veilig en wel vrijgelaten. Haar gijzelname werd om veiligheidsredenen geheim gehouden. Ze was op zoek naar de Taliban die een aanval hadden uitgevoerd op Franse troepen.

De journaliste, die voor het Belgische blad P-magazine reportages vanuit Afghanistan maakte, werd vrijdag in vrijheid gesteld door haar ontvoerders.

Günther van Hassel, de hoofdredacteur van P-magazine, zei in een reactie: “Het gaat goed met haar. Er zijn nog maar weinig dagen zo mooi begonnen als vandaag.”

De Rijcke was al vier weken in het Aziatische land en wilde een reportage maken over de Franse militairen die in augustus in een hinderlaag sneuvelden in het district Surobi bij de hoofdstad Kabul.

Ze was daarvoor met haar tolk op zoek naar de “leider van de bende die in augustus tien Franse militairen doodde in een hinderlaag”, aldus P-magazine.

De verslaggeefster belde zelf het blad om te zeggen dat ze in gijzeling was genomen. P-magazine schakelde daarna de regering van Nederland en België in.

De Rijcke heeft de Nederlandse nationaliteit maar woont en werkt al geruime tijd in België. Volgens het blad werd besloten om het initiatief bij Nederland te leggen vanwege haar nationaliteit.

Het zou niet duidelijk zijn door wie Joanie werd ontvoerd. Volgens de redactie van het blad “is het niet uit te sluiten dat de journaliste ontvoerd is door de groepering die ze wou bezoeken en interviewen”.

Michaël Lescroart, de redactiechef van het blad, heeft de hele tijd alle gesprekken gevoerd.

Na twee dagen was de tolk van de verslaggeefster weg. Hij zou volgens van Hassel zijn vrijgelaten of gevlucht.

De tolk kwam in elk geval boven water in Kabul en het is mogelijk dat hij daar “bruikbare informatie” heeft kunnen doorgeven, aldus van Hassel.

Het blad en de autoriteiten kozen ervoor om de ontvoering geheim te houden. Men wilde voorkomen dat de leiders van de Taliban er lucht van zouden krijgen in Pakistan en haar misschien wilden laten executeren.

De internationale pers in de Afghaanse hoofdstad was van de gijzeling op de hoogte, maar hield de kaken stijf op elkaar om haar veiligheid niet verder in gevaar te brengen.

Na haar vrijlating ging De Rijcke naar een ziekenhuis van de ISAF-veiligheidsmacht voor een medische controle. Daarna vertrok ze naar de Nederlandse ambassade in Kabul. Dit weekeind gaat ze terug naar België.

Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald of dat er gevangenen zijn vrijgelaten voor De Rijcke. Ontvoeringen in Afghanistan kunnen worden uitgevoerd door de Taliban, om regeringen onder druk te zetten of om gevangen medestanders los te krijgen.

Daarnaast zijn er bendes actief die mensen gijzelen om losgeld te eisen. Hierbij kunnen naar verluidt bedragen wel oplopen tot 5 miljoen dollar.

De 10 Fransen kwamen om nadat ze in een hinderlaag van de Taliban terechtkwamen. Ze verkenden een onbekende weg naar een basis. De voertuigen kwamen vast te zitten, en er ging een voetpatrouille verder die plotseling onder vuur werd genomen.

Over de precieze omstandigheden bestaan verschillende verhalen. Franse soldaten zeggen dat ze ook onder vuur werden genomen door vriendschappelijke vliegtuigen. Dit wordt echter door de buitenlandse legermachten ontkend.

Er werd gesuggereerd dat de Fransen “overmoedig” waren. Ze hadden juist het commando over het Regionaal Commando Capital van de ISAF van Italië overgenomen en de leiding in een district ten noorden van Kabul.

Franse verslaggevers wisten later contact te leggen met militanten die betrokken waren bij de aanval op de Fransen. De rebellen lieten zich door het blad Paris Match fotograferen met een horloge en zelfs in de kleding van de slachtoffers.

Dit leidde in Frankrijk tot grote ontzetting. Het blad Paris Match werd er zelfs van beschuldigd om propaganda voor de Taliban te maken.

Zie ook
Opschudding in Frankrijk vanwege Taliban met buit van gesneuvelde Fransen
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul