zaterdag 5 juli 2008

Ontvoerde Pakistaanse journalisten in Mohmand vrijgelaten door Taliban

Taliban-militanten hebben zaterdag twee Pakistaanse journalisten vrijgelaten die 36 uur lang waren ontvoerd in de gewelddadige Stammenregio in het westen van Pakistan aan de grens met Afghanistan.

De verslaggever Pir Zubair Shah en de fotograaf Akhtar Soomro werden donderdag ontvoerd in het agentschap Mohmand. Een groep stamoudsten heeft over hun vrijlating onderhandeld.

De Taliban verklaarden dat ze werden vrijgelaten nadat bleek dat het om verslaggevers ging en niet om spionnen. Spionnen lopen de kans om publiekelijk te worden geëxecuteerd.

De semi-autonome Stammengebieden in Pakistan zijn nooit onder controle geweest van de Pakistaanse overheid. Voordat de aanslagen van 11 september plaatsvonden op de Verenigde Staten liet de Pakistaanse overheid haar gezicht er zelden zien.

De regio’s hebben hun plaatselijke leiders, die historisch “maliks” worden genoemd, het Arabische woord voor “koning”. De bevolking bestaat voor het merendeel uit etnische Pathanen, de groep waaronder de Taliban traditioneel de meeste aanhangers tellen.

Nu zeggen veiligheidsdiensten dat de Taliban en Al-Qaida er onderkomens hebben en dringen ze er bij de Pakistaanse regering op aan om daar tegen op te treden, want er worden vanuit deze regio aanvallen uitgevoerd door militanten op het grondgebied van Afghanistan.

Pakistaanse journalisten bezoeken regelmatig bijeenkomsten van Taliban-leiders in het gebied en genieten dan bescherming van deze leiders, die ook graag hun verhaal kwijt willen aan de media.

Een Pakistaanse journalist schreef eens: “Toen ik bij een bijeenkomst aanwezig was keek ik steeds naar de lucht of er niet een aanval plaats zou vinden met een vliegtuig of een raket.”

Ook zijn Pakistaanse journalisten regelmatig “embedded” bij de Taliban, en brengen dan verslag uit over de situatie binnen de gelederen van de militante islamitische groepering.