zondag 9 november 2008

Ontvoerde journaliste Fung uit Canada in Afghanistan weer vrij

De Canadese journaliste die op 12 oktober in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd ontvoerd is zaterdag vrijgelaten. Het gaat om Melissa Fung die voor de Canadese zender CBC werkzaam is. Ze werd vastgehouden in een grot.

Er zijn berichten dat haar ontvoering geheim werd gehouden. Daarmee wilde men haar veiligheid niet in gevaar brengen.

In de media circuleren berichten dat de ontvoering van Fung geheim werd gehouden. CBC zou hebben gevraagd om er geen ruchtbaarheid aan te geven.

Maar Afghaanse media maakten op 13 oktober melding van de kidnapping. Het nieuwsagentschap Quqnoos meldde: “A foreign woman has been kidnapped in the capital Kabul, the Interior Ministry says."

Verder werd haar vermoedelijke nationaliteit bekendgemaakt: "The woman, who is thought to be a Canadian journalist, was dragged from her car in the Qargha district of the capital on Sunday, ministry spokesman Zalmay Bashari said.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dus haar ontvoering bekend. Later zal er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven zijn.

Ook werd door het agentschap Bakhtar bekendgemaakt voor welke omroep ze werkte: “Canadian women who work in the CBC Television of that country in Kabul kidnapped by the 3 armed men from Charahi Qamber area of Kabul on Sunday.”

Dus zo geheim was haar ontvoering helemaal niet, zoals de Telegraaf schrijft: ""Het slachtoffer, de journaliste Melissa Fung, werkt voor de publieke omroep CBC en werd 12 oktober in Kabul ontvoerd. De autoriteiten en haar werkgever hielden dit geheim omdat dat haar vrijlating zou dienen."

De Canadese premier Stephen Harper bevestigde haar vrijlating. Hij zei dat er geen losgeld voor Melissa was betaald.

De 35-jarige verslaggeefster werd vastgehouden in een grot. De laatste week van haar gijzelname bracht ze door met haar handen en voeten in de boeien in de provincie Maidan Wardak, ten zuiden van de hoofdstad.

Ze werd door gewapende mannen ontvoerd toen ze een vluchtelingenkamp bij Kabul bezocht en meegevoerd de bergen in ten westen van Kabul, aldus CBC.

Melissa werkte aan een artikel over vluchtelingen in het stadsdeel Qargha in het westelijke deel van Kabul.

Stephen Harper bedankte president Hamid Karzai en zijn regering voor hun hulp bij de oplossing van de zaak.

Stamoudsten hebben geholpen bij de bemiddeling om Fung vrij te krijgen. De Canadese ambassadeur in Afghanistan, Omar Samad, zei: “Dit is een grote opluchting voor Canadezen en Afghanen.”

De Afghaanse inlichtingendienst vertelde ook dat er geen losgeld was betaald, maar deelde niet mee of haar gijzelnemers criminelen waren of de Taliban.

De Taliban laten weten dat ze niets te maken hebben gehad met de gijzeling.

De inlichtingendienst zegt dat bij de actie drie mannen werden gearresteerd, maar dat een van de leiders naar het buitenland was gevlucht.

Vorige maand werd er in Afghaanse media wel gemeld dat er een journalist was ontvoerd, maar dat kwam daarna inderdaad niet meer in de publiciteit. Het lijkt op die manier niet bekend of er nog meer journalisten of hulpverleners vastzitten.

Er werd ook niet gemeld of er misschien gevangenen waren vrijgelaten in ruil voor de Canadese.

Vrijdag werd de Nederlandse journaliste Joanie de Rijcke vrijgelaten die voor het Belgische blad P-magazine werkt. Zewerd vorige week zaterdag ontvoerd toen ze op zoek was naar de militanten die in augustus een Franse patrouille hadden aangevallen.

Ook haar gijzelname werd niet in de publiciteit gebracht, zo melden verschillende media. Maar de ontvoering van Melissa Fung werd nota bene door de Afghaanse regering zelf bekendgemaakt.

Zie ook
Nederlandse journaliste Joanie de Rijcke weer vrij in Afghanistan