donderdag 12 juni 2008

UNESCO veroordeelt moord op journalist in Afghanistan

Het VN-agentschap dat tot taak heeft om de persvrijheid te beschermen, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), heeft donderdag de recente moord op de Afghaanse journalist Rohani veroordeeld.

Abdul Samad Rohani, die voor de Pashtoe nieuwsdienst van de BBC World Service werkzaam was, werd zaterdag ontvoerd en zondag dood teruggevonden in Lashkar Gah, de provinciehoofdstad van Helmand in het zuiden van Afghanistan.

Rohani is volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) de vierde verslaggever die het afgelopen jaar werd vermoord in het door geweld verscheurde land.

Directeur-generaal Koïchiro Matsuura van de UNESCO zei dat het verbeteren van de veiligheid van journalisten in Afghanistan een prioriteit blijft voor zijn organisatie.

“Het gebruik van geweld om journalisten het zwijgen op te leggen is een onacceptabele vorm van het schenden van het mensenrecht op vrijheid van expressie en het recht van personen om weloverwogen besluiten te nemen over hun leven en toekomst,” aldus Matsuura.

Hij zei verder dat “vrijheid van expressie essentieel is voor het opbouwen van een vruchtbare democratie”.

De uitspraken van Matsuura komen overeen met een verklaring die maandag al werd uitgegeven door de ondersteuningsmissie UNAMA voor Afghanistan van de VN, waarin de dood van Rohani wordt betreurd.

Matsuura heeft ook een brief geschreven aan de BBC waarin hij zijn steun betuigt aan het werk dat de omroep verricht.

De Britse omroep zei eerder dat “onverschrokken verslaggevers onvermoeibaar werken zodat de wereld de wanhopige situatie inziet die de bevolking van Afghanistan in ogenschouw heeft”.