zondag 8 juni 2008

Ontvoerde journalist van de BBC vermoord in Zuid-Afghanistan

De Afghaanse journalist Abdul Samad Rohani die voor de World Service van de BBC werkte is zondag dood aangetroffen op een kerkhof met een kogelwond aan zijn hoofd. Dat hebben de BBC en Afghaanse functionarissen gezegd.

Rohani was voor de BBC World Service in de Pashtoe taal werkzaam in de provincie Helmand. Hij raakte zaterdag vermist in de hoofdstad Lashkar Gah van de zuidelijke provincie Helmand.

Jon Williams, de nieuwsredacteur van BBC World News, noemde de dood van de journalist een “verschrikkelijk verlies”.

Williams zei “dat de moed en toewijding van Rohani een sleutelrol speelden in de BBC verslaggeving over Afghanistan in de afgelopen jaren. Zijn dapperheid, en die van zijn collega’s, hebben ons de mogelijkheid gegeven om sleutelverhalen voor een publiek in Groot-BrittanniĆ«, Afghanistan, en de hele wereld te vertellen”.

De politiecommandant van Helmand vertelde dat zijn korps de dood van Rohani onderzoekt.

Collega’s van Rohani zeiden dat hij twee vrouwen en een dochter achterlaat.

Enkele tientallen verslaggevers kwamen zondagavond bij elkaar in de zuidelijke stad Kandahar om de moord op Rohani te veroordelen en de arrestatie te vragen van de daders.

Het Afghaanse ministerie van Communicatie zei in een verklaring de “brute moord scherp te veroordelen”.

De verslaggever werd uit zijn huis gehaald en vermoord omdat hij een journalist is, aldus de verklaring. “In Afghanistan zijn terroristen, smokkelaars en de vijanden van de wet een grote bedreiging voor journalisten,” aldus het ministerie.

Volgens het persbureau Canadian Press lopen journalisten in Afghanistan gevaar van de Taliban en van plaatselijke heersers die niet negatief in het nieuws willen komen.

Vorig jaar jaar zijn er zeker vier journalisten omgekomen in Afghanistan.

Qari Yousef Ahmadi, de woordvoerder van de Taliban, zei dat zijn beweging niet achter de moord op Rohani zat en dat de Taliban geen problemen hadden met zijn verslaggeving en dat hij zijn dood betreurde.

De Verenigde Naties hebben de Afghaanse autoriteiten opgeroepen om alles in het werk te stellen om de moordenaars van Rohani op te sporen.

Aleem Siddique, woordvoerder van de UNAMA-missie, zei: “Afghaanse journalisten riskeren hun leven om het verhaal te vertellen van gewone Afghaanse mensen dat het uiterst betreurenswaardig is dat zulke onbaatzuchtige mensen doelwit zijn vanwege het werk dat ze doen."

In Afghanistan is het erg moeilijk om onafhankelijk informatie te verzamelen. Burgers, militairen en regeringsfunctionarissen vertellen regelmatig verschillende verhalen over gebeurtenissen.