maandag 9 juni 2008

Aanvallen op journalisten “onvergeeflijk”

De Verenigde Naties vinden dat aanvallen op journalisten “onvergeeflijk” zijn. Dat heeft de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) in een verklaring gezegd na de moord op de Afghaanse verslaggever Abdul Samad Rohani.

Nazifullah Salarzai van de UNAMA-missie uitte zijn bedroefdheid over de moord op Rohani die werkte voor de BBC in Helmand in het zuiden van Afghanistan.

Rohani werkte voor de afdeling in het Pashtoe van de BBC World Service. Hij werd zaterdag ontvoerd en zondag dood teruggevonden in de provinciehoofdstad Lashkar Gah van de zuidelijke provincie.

Rohani werd maandag begraven in het district Marja in de provincie Helmand waar hij vandaan kwam.

Bij de begrafenis waren enkele honderden mensen aanwezig, waaronder de gouverneur van de provincie.

De BBC zei in een verklaring onder meer: “These brave reporters work tirelessly away from their families so that the world may come to understand the desperate situation faced by the people of Afghanistan.”

Somalië
De Verenigde Naties hebben ook geschokt gereageerd op de moord op Nasteh Dahir Farah die op 7 juni werd doodgeschoten in Kismayo in Somalië. Hij werkte voor de BBC en de Associated Press.

Farah was tevens plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Vakbond van Journalisten Somalië.

Volgens het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) is Somalië momenteel na Irak het tweede gevaarlijkste land voor journalisten.

De dood van Farah brengt het aantal reporters dat is gedood in het Afrikaanse land in 2007-2008 nu op 9.